Христос Воскресе!

Моето семейство цени традициите и се опитва да ги съхрани живи и предаде на следващите поколения, такива каквито ги познаваме от нашите баби и дядовци.

Децата ми са вече големи и имат своите семейства в други градове, но се стараем да се събираме всичи заедно поне на големите празници като Коледа и Великден.

Тази година за мен беше много приятно да се занимавам с приготовленията за празника - месих козунаци по стара рецепта (наследство от моята майка), правих питка слънце и наготвих традиционните ястия с агнешко, които се приготвят в нашия край.

Всичко това обаче не беше достатъчно за да се усети духа на празника.

От 1 година и 10 месеца съм баба на малък разбойник - Кристиян, който се включи активно с боядисването на яйца, брането на тревички за декорацията им и подреждането на масата.

Разнообразихме традиционното боядисване на сварени яйца като бодисахме също така и кухи и пластмасови, които подаряваме на близки и приятели, за да си урасят домовете и да запазят за по-дълго празничното чуство.

Докато се чукахме с яйца и се поздравявахме с "Христос Воскресе", моят внук ни развесели с своята интерпретация на песеничката "чук-чук яйчице".

Пожелавам на всички, които ценят хармонията в семейството и обичат българските традиции да прекарват празниците, както го правим и ние.

Бъдете щастливи и се усмихвайте!